mandag 7. april 2008

Lekse uke 15

5.12
a) Optiske fibrer kan brukes til å overføre telefonsamtaler. Hva er fordelen med å bruke optiske fibrer i stedet for de gammeldagse telefonkablene?
- For de optiske fibrerene trenger bare å forsterkes hver 100 km, mens i de gamle telefonkablene må de elektriske signalene forsterkes hver 1,5 km. I optiske fibrer kan signalene gå uhindret over svært store avstander og bli omdannet til lyd igjen i den andre endenen av fibreren. I de gamle telefonkablene blir signalet forstyrret av for eksempel høyspentledninger, og en annen negativ ting er at ledningene er veldig tykke.
b)Les om optiske fibrer på Internett eller i et nytt oppslagsverk. Finn to eksempler på hva slike fibrer blir brukt til i forbindelse med medisinske undersøkelser.
- Det kan være med på å undersøke steder i kroppen, som egentlig er utilgjengelig uten bruk av kirugi.

5.13
En samlelinse (konveks linse) har brennvidden 5cm.
a) Tegn en figur som viser hva vi mener med brennvidden til linsen.
-

b) Samlelinsen kan brukes som forstørrelsesglass. Hvor nær linsen må det vi skal se på, være da?
- For at linsen skal brukes som forstørrelsesglass må avstanden mellom det vi skal se og linsa være mindre enn brennvidden.

c) Hvordan blir bildet hvis vi holder linsen 15cm unna det vi ser på?
- Hvis vi holder linsen 15cm unna det vi ser på vil avstanden bli mer enn 2 brennvidder og da vil gjensatnden bli opp/ned når det vises på en skjerm. Gjenstanden blir å forminsket.

Kilder: Tellus og hjelp fra Christina Billing :D

Ingen kommentarer: